Strutsrecept

Eftersom att strutsens kött är både mört, näringsrikt och fettsnålt har det utvecklats en hel massa recept, både från strutsfarmare i Sverige och av andra som uppskattar strutsens många delar. Här följer 4 recept där strutsen får stå i rampljuset.Och ditt bästa hjälpmedel när du lagar struts? Köttermometer.

Strutsrostfilé

Ingredienser:

  • 1 kilo strutskött
  • Salt
  • Rosépeppar
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar

Börja med att smörja in 1 kilogram strutsfilé med olja, salt, rosépeppar, vitpeppar, och svartpeppar. Bryn sedan steken i en het stekpanna, låt den få en fin färg. Lägg sedan strutssteken i en ugnsfast form på 110 till 130 grader. Köttet är klart då innertemperaturen ligger på 60 till 63 grader och köttet fortfarande är rosa. Ta sedan ut steken och låt vila i 10 minuter. Skiva upp och hugg in. Denna rostfilé går även att äta kall.

Strutsrostfilé
Strutsrostfilé

Strutsgrytor

Gryta 1

Ingredienser:

  • Wokbitar av struts
  • Citronpeppar
  • Salt
  • 1 paprika
  • 1 purjolök
  • 200 gram champinjoner
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 1 dl buljong med italiensk ört
  • 2 dl créme Fraiche
  • 3 teskedar dijonsenap

Krydda strutsbitarna med citronpeppar och bryn i stekpanna på hög värme. Salta. Skär upp, salta, och woka grönsakerna på hög värme i samma stekpanna. Ha sedan i 2 dl vatten i en gryta och tillägg buljongtärning. Därefter häll i créme fraiche och smaka av med dijonsenap. Lägg sedan i köttet och fyll på med grönsakerna. Låt grytan puttra i 2-3 minuter. Denna rätt smakar gott med ris eller pasta.

Gryta 2

Ingredienser:

  • 1,5 grytbitar på struts
  • 1 flaska porter
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 1 dl mörk soja
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 tesked timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Mjöl
  • Grädde
  • Vinbärsgelé

Lägg alla ingredienser, förutom mjöl och grädde, salt och peppar, i en gryta och koka i en timme eller tills köttet är mört. Tillsätt sedan mjöl utrört i grädde för att få grytan att tjockna lite. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatis och vinbärsgelé.

Strutsbiff i gorgonzola

Ingredienser:

  • Strutsfiléer till antal ätande
  • Salt
  • Peppar
  • Matfett
  • 1 liten purjolök
  • 1 liten morot
  • 150 gram gorgonzola
  • 1 matsked olja
  • 1 matsked vetemjöl
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 dl grädde eller créme fraiche
  • 1 tesked soja

Börja med gorgonzolasåsen. Skölj purjolök och skala morot. Skär dem sedan i strimlor. Skiva osten och fräs grönsakerna i olja. Vispa ut mjölet i buljongen och ha i grädden och sojan. Häll buljongblandningen över grönsakerna. Låt sedan såsen koka i några minuter innan du tillsätter gorgonzolan. Låt såsen sjuda tills osten har smält. Bryn matfettet i en stekpanna och stek biffarna två minuter på varje sida. Lägg upp biffarna på tallrik och häll över såsen med grönsakerna. Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

Strutskött är ett väldigt mångsidigt kött och du kan använda det fettsnåla köttet i alla rätter du normalt lagar med oxfilé eller kalvfilé. Du kan också byta ut din vanliga köttfärs mot strutsfärs för en ny variant av hamburgare eller pannbiffar. Det viktigaste är dock att inte laga köttet för länge då det kan bli torrt.

Trevlig strutslagning!