Strutsens släkte

Strutsen är ett speciellt djur, och är framförallt välkänd på grund av sin storlek och att den inte kan flyga. Men strutsen är inte ensam om att inte kunna sväva med hjälp av sina vingar, hela dess släkte: Ratites, består av vingklädda men ickeflygande fåglar.

Emu

Emun är världens näst största fågel, blir ca 2 meter hög, och kan, likt sin kusin strutsen, inte heller flyga. Emun lever och frodas i Australien och trivs bäst i torra skogar och på grässlätter. Deras föda består av gräshoppor, skalbaggar och kackerlackor och lever mellan 10 och 20 år. Fjädrarna på en emu är mjuka och gråbruna. Emun är också snabb och kan springa upp till 50 kilometer i timmen, endast 20 mindre än en struts. Till skillnad från strutsen är det endast emuhanen som ruvar äggen. Efter att honan har lagt dem slutar hanen äta och dricka, och står istället och vänder på äggen ca 10 gånger per dag. Detta gör han i 8 veckor tills då äggen kläcks. Det är också hanen som tar hand om kycklingen, till den är ett och ett halvt år gammal. Emuns största fiende är vildkatten, som faktiskt kan springa snabbare än en emu. Men, emun har sina knep för att smita undan. Under jakt, och om rovdjuret kommer för nära, lyfter emun en av sina vingar upp i luften, medan den andra pekar ner mot marken. Detta gör att fågeln vänder ca 180 grader och kan fly åt ett annat håll. Vildkattens vändning tar mycket längre tid och kommer så småningom tröttna på att jaga den smarta fågeln.

Emu
Emu

Kassowoar

Kassowoaren är världens tyngsta fågel och kan, liksom strutsen och emun, inte flyga. Kassowoaren lever också i Australien, men i dess regnskog istället för i de torrare delarna. Det är en skygg fågel som endast skulle gå till attack om den blev riktigt hotad. Då, vid hot, kan den stora fågeln också bli väldigt farlig. Kassowoaren har nämligen en knivskarp klo på båda sina innertår som kan skada rejält. Den tunga fågeln har ett färgglatt huvud som skiftar i blått och grönt och rosa, och på huvudet triumferar en ”hjälm” av samma celler som våra naglar är gjorda av. Honan är större än hanen och är än mer färgglad. Här är det också hanen som står för ruvning och uppfödning av kycklingar. Honan lämnar familjen direkt efter att ha lagt äggen. Under 2017 hittades dinosaurieskelett som har stora liknelser med dagens kassowoar och forskare studerar nu fågeln för att lära sig mer om dennes troliga stamfäder.

Kiwi

Kiwi är en liten ickeflygande fågel som är bosatt i Nya Zealand. Den populära fågeln är en nationell symbol och har stor betydelse för det Nya Zeeländska kulturen och påminner om vikten av det naturliga arvet. Kiwin är en utsatt fågel, på grund av sin storlek, och blir ofta offer för en hunds ibland oskyldiga lek, eller en illers hunger. Men Nya Zealand gör allt för att skydda sin nationalfågel och Kiwis for Kiwi har samlat ihop 7 miljoner dollar till dess naturreservat.