Strutsen och människan

Strutsuppfödning är fortfarande en växande industri och de flesta delarna av strutsen har visat sig nyttiga. Människan har sedan 1700 talet varit fascinerad av den stora fågeln, dess fjädrar och dess näringsrika kött.

Kött och ägg

Strutsens kött är näringsrik, har lågt fettvärde och är rött till skillnad från kycklingkött och liknar biff. Det är också magert och går utmärkt att marinera samt stoppa i frysen. Strutsens kött blir bäst tillagat på låg värme under en längre tid och håller sig då rosa och saftigt. Köttet kan fileas, göras till köttfärs, tärnas till wokmaterial, strutsens lever kan göras till leverpastej och man kan till och med äta hjärtat. Strutsens ägg kan också ätas, men det tar två timmar att hårdkoka det stora ägget som ger lika mycket mat som 24 kycklingägg. Många strutsfarmar tar vara på obefruktade ägg som då görs om till strutsomelett, strutslikör och kakor.

Kött och ägg
Kött och ägg

Fjädrar, skinn och ägg

Utöver att strutsen bär på mycket näring har människan också tagit vara på dess fjädrar, äggskal och skinn. Fjädrarna var under 1700 talet populära i hattar, och egypter ansåg att dem var en symbol för sanning och rättvisa på grund av de perfekt balanserade sidorna på fjädern. Fjädrarna har sedan dess använts som pennändar, dammvippor, och andra prydnader till hus och hem. Dammvipporna är speciellt användbara och kan både tvättas samt användas på tv-apparater, datorer, på lampor och i bilindustrin. Fjädrarna repar inte och kan användas på varma föremål eftersom att de inte smälter. Strutsens ägg kan också användas för mycket i hemmet. Om ett egg går obefruktat tas det hand om och görs om till lampor, smycken och ljuslyktor som ger ett fint sken och personlig känsla. Skinnet på strutsen tas hand om och görs om till bälten, handväskor, plånböcker med mera. Skinnet går också att färga för att skapa unika produkter. Skinnet hittar man främst på strutsens mage och rygg där det finns stora ytor av skinn. Strutsens skinn är väldigt typiskt fågelskinn, men skinnet på benen är däremot mindre mjukt och liknar skinnet på en krokodil. Strutsens skinn är också världens dyraste då det är slitstarkt och blir vackrare med åren.

Strutsolja

Strutsolja är en annan nyttig del på strutsen. I över tusen år har människan tagit del av oljans egenskaper som håller huden både smidig och mjuk. Oljan utvinns ur strutsfett som smälts ner och filtreras och kan användas på alla hudtyper, och även på katter och hundar. Oljan hjälper mot både eksem och psoriasis. Dock är det svårt att fortsätta utveckla strutssalva. För att tillverka hudvårdsprodukter, speciellt sådana för medicinskt bruk, måste man ha gjort mycket forskning, och för det behövs pengar. Niclas, som äger strutsfarmen Vikbolandsstruts, säger att strutsolja är antiinflammatoriskt, men att det är krångligt att producera som livsmedel. Han säger, ”Det behövs stora studier för att få lov att tillverka något i medicinskt syfte, och studier kräver pengar. Så det är svårt för oss farmare att göra själva.