Strutsen i världen

Strutsen eller Struthio camelus, som den också kallas på latin är världens största fågel och lever framför allt i Afrika. Där lever den helst på savannerna med andra strutsar. Den har dock spridit sig till flera länder och kan även ses på djurparker, samt på strutsfarmar. Strutsen kan inte flyga som andra fåglar kan, men den kan däremot springa och det är snabbt dessutom. Stutsen kan springa runt 60 – 70 kilometer i timmen. En struts kan bli upp till hela 80 år gammal, men medellivslängden är mellan 30 – 40 år. Den kan väga över 150 kilo och med endast ett steg kan den komma hela fem meter.

Ett strutsägg kan väga upp till 1,5 kilo, det vill säga att endast ett strutsägg kan jämföras med cirka två dussin hönsägg. Äggen kläcks efter sex veckor och kycklingarna kan väga upp till ett kilo, redan efter 1 år kan de väga hela 100 kilo. Strutsmamman brukar vara dräktig mellan 42 – 46 dagar och kan få upp till 20 ungar. Den lägger mellan 30 – 70 ägg per år.

Strutsen är en allätare

Strutsen är en allätare

Strutsen äter allt möjligt men främst gräs och frön, även insekter kan slinka ner ibland. Strutsen är ett rovdjur men som med alla andra fåglar klarar de sig på frön, gräs och insekter. Dock äter strutsen mer än en fågel i mindre storlek, vilket inte är så konstigt med tanke på hur stor strutsen kan bli. Eftersom strutsen saknar tänder äter den småstenar som maler maten åt den. En stuts kan ha upp till 1 kilo småsten i sin mage.

En struts kan äta upp till 5 kilo föda om dagen och för att den ska må bra så måste den få i sig alla de näringsämnen, fibrer, samt vitaminer som den kräver. När man föder upp en struts så kan man ge den ärtor, bönor, havre, korn, hirs och majs. Eftersom strutsen är en allätare kan man även ge den matrester emellanåt, som till exempel krossade grönsaker, kött och – benmjöl, samt kokt potatis.

Strutsen föds upp framför allt för dess kött och ägg

Man föder oftast upp strutsen för att komma åt dess kött, samt dess ägg. Men stutsen är också populär för dess skinn eftersom det är både slitstarkt och lätt att arbeta med. Skinnet kan likna reptilskinn, som man ofta gör skinnväskor, samt plånböcker av. Även strutsens fjädrar kommer till användning då man kan göra olika dammvippor och/eller olika hattfjädrar av de. Av strutsens kött kan man få ut mer kött per ytmått än boskap och därför är det väldigt lönsamt att föda upp strutsar.

Förutom köttet är äggen också mycket populära att äta. Många upplever ingen skillnad i smak om man jämför med hönsägg. Däremot är strutsägget så stort så att det skulle kunna mätta väldigt många personer, till skillnad från hönsägget. Av strutsens äggskal kan man göra skålar eftersom det är så hårt, det är dock till dekorativt syfte. Man kan också göra lampskärmar av äggskalet. Strutsen är hotad, men det anses inte att den är tillräckligt hotad för den ska betraktas som riktigt hotad.