Strutsen i jämförelse med andra fåglar

Strutsen är ett mycket spännande och intelligent djur som härstammar från dinosaurierna. De är dessutom extremt snabba och har ett utseende som är lätt att känna igen. Men hur skiljer sig strutsen egentligen från fåglar som emun eller kasuaren? Och vad har strutsen gemensamt med andra fåglar? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Strutsar och emuer

Emu är en fågel som är lätt att förväxla med strutsen, men trots att de båda fåglarna påminner om varandra så tillhör de faktiskt olika arter. En sak som skiljer dem åt är deras storlek. Strutsen kan bli närmare 3 meter lång medan emun är lite mindre och blir omkring 1,5 till 2 meter lång. En annan skillnad är deras ursprung. Emun kommer från Australien och rör sig oftast i stora flockar längst områden som erbjuder tillräckligt mycket föda. Strutsen kommer däremot från Afrika och håller till på savannen. Det finns också en skillnad i fjädrarnas utseende. Emuns fjädrar är beigefärgade i sin ton, medan dess huvud är helt svartfärgat. Hanstrutsarna har däremot vita och svarta fjädrar med ett vitt huvud. Honorna är oftast bruna. Så trots att både strutsen och emun har en hel del saker gemensamt så finns det även många olika faktorer som skiljer dem åt när man jämför dem.

Strutsar och emuer

Strutsar och kasuarer

Kasuar är en annan fågel som ofta jämförs med strutsen. Kasuaren tillhör ordningen kasuarfåglar och man kan hitta det vackra och exotiska djuret på platser som Nya Guinea och Australien. Både strutsen och kasuaren är rejält stora och tunga men de är också fredliga och lugna djur, så länge man låter dem vara i fred. Om de däremot känner sig hotade tvekar de inte på att försvara sig genom att attackera motståndaren med hjälp av sina kraftiga ben och vassa klor. Trots att fåglarna har vissa likheter i sitt utseende så finns det också en del saker som skiljer dem åt. Till exempel är Kasuaren mycket färgglad på området kring huvudet och halsen, och dess färgtoner går i nyanser av blå och rosa. Resten av Kasuarens kropp är dock svartfärgad.

Ytterligare skillnader och likheter mellan strutsen och andra fåglar

Strutsen har många speciella egenskaper som gör den unik i jämförelse med andra fåglar och det är deras fötter ett starkt bevis på. De flesta fågelarter har tre eller fler tår på sina fötter men strutsar har endast två på varje fot. Fågeln klarar sig dock utmärkt med två tår och använder dem till att gräva i marken och skydda sig mot fiender som till exempel lejon. En annan sak som som är väldigt speciellt för strutsar är att de lägger otroligt stora ägg. Ett strutsägg väger oftast strax över ett och ett halvt kilo och om man jämför det med ett vanligt hönsägg så är strutsägget närmare 25 gånger så stort. Precis som många andra fåglar så har strutsen en bra syn. De är dessutom mycket duktiga på att urskilja olika färger, vilket är väldigt behändigt när man befinner sig på en savann och letar efter ätbara växter.