Strutsar i världen, del 1

Strutsfarmar finns givetvis också utanför Sverige, om inte minst i Afrika. Men det är många som är fascinerade av den stora ickeflygande fågeln och strutsfarmar kan man hitta lite varstans.

AFRIKA

Safari Ostrich Farm är en av många afrikanska strutsfarmar. Den etablerades år 1956 som en turistattraktion och är fortsatt en av regionens mest besökta platser. Farmen ligger i hjärtat av ”Ostrich Country”, strax utanför Oudtshoorn. Safari Ostrich Farm erbjuder guidade turer där man får uppleva och lära sig om varje del i en struts liv. Besökare tar sig runt med traktor, får möjligheten att mata fåglarna och även se då ett ägg kläcks. Turerna är öppna dagligen mellan 8.00 och 16.00 och är även hem för den mycket ovanliga vita strutsen samt världens näst största fågel, emun. Farmen har också restaurang samt läderbutik.

CENTRALAMERIKA

CENTRALAMERIKA
CENTRALAMERIKA

Aruba Ostrich Farm ligger, som man kanske förstår, i Aruba. Farmen erbjuder guidade turer mellan 9.00 och 16.00, har en restaurang och en souvenirbutik. Den guidade turen är till för att utbilda intresserade besökare och ger besökarna en chans att komma riktigt nära de stora djuren. Även här kan man få mata strutsarna. Restaurangen är inspirerad av Afrika och inredd med 8 meter långa träbord, menyn inkluderar dock inte någon struts. Souvenirbutiken innehåller handgjorda träverk av mahogny, teak och olivträd men också konst av lokala talanger.

EUROPA

Givetvis behöver man inte åka ända till Aruba eller Afrika för att se strutsar då man är på semester. I Estland, på ön Musu, ligger Laasu Farm där man kan träffa både strutsar, emus, kängurur, alpackor och zebror. Även här kan man få mata strutsarna med frön och dylikt. Gården grundades 1999 och har sedan dess attraherat turister och semesterfirande som vill se och göra något annorlunda. Gården har, under sommaren, ett kafé som erbjuder varor gjorda på lokala ingredienser och i gårdsbutiken kan man köpa varor producerade med hjälp av strutsen. Pathfinder Ostrich Farm grundades år 1992 och ligger i Chesham, Buckinghamshire, England. Gården var från början till för barn och lärandet om agrikultur, det vill säga kossor, getter, ankor, kycklingar och får, men rustade under 1992 om till en strutsgård då dem sa att det var framtidens kött. De införskaffade strutsägg från Belgien som sedan har blivit deras avelshöns. Numera har gården 16 ruvande hönor. Runt 2008 började farmen sälja sitt kött och sina ägg till marknader i sydöstra England och har sedan dess fortsatt sälja till lokala köttbutiker, marknader och delikatessbutiker.Strutsarna är frigående året runt och uppdelade i små grupper.

Du kan även finna en liten bit av Afrika på strutsfarmen Artestruz, en familjeägd farm som ligger på Mallorca. Familjen spenderade 16 år i Afrika innan de öppnade strutsgården år 1997 och har nu hand om 60 strutsar. Gården erbjuder guidade turer där man får lära sig om strutsens liv och dess sätt. Du får även mata de fluffiga små kycklingarna. Gården har också en butik där de säljer strutsprodukter samt en barbecue där besökarna får tillaga sin egen måltid av kött och ägg.