Strutsar i sverige, del 2

Marsjö Gård ligger på Öland och startades 1996 då delägare Inge Gottfridsson pensionerade sig som sjökapten. Hans fru Kerstin hade länge drömt om sitt egna Bed and Breakfast och dessa idéer slogs ihop till Marsjö Gård. Gårdens första strutsar fick namnen Greven, Grevinnan och Kajsa. Ett fik byggdes i det gamla hönshuset där det serverades till en början kaffe och våfflor. Efter en väldigt lyckad skördefest, då de bjöd på wokat strutskött och visade upp sina strutsar, byggde de även en restaurangdel i vedboden. Gårdens Bed and Breakfast är öppen året runt och gårdsbutiken är öppen mellan 8.00 och 18.00 under sommarsäsong.

Dalslands Struts kan man möjligtvis hitta till om man åker runt i Färgelanda och mot Hedekas ute på landet. Deras gårdsbutik har öppet söndagar mellan 11.00 och 14.00 då man kan få lära känna deras strutsar och ta del av deras strutsprodukter. Dalslands Struts har haft hand om de stora fåglarna sedan 2012 och har både avelsstrutsar, kycklingar och slaktstruts. De tar även emot studiebesök för dem som vill lära sig mer om den stora fågeln. Deras webbshop är fylld av deras produkter av främst struts och lamm. Falbygdens Struts ligger strax utanför Falköping. Ägarna, Michael och Bettan, har inga speciella öppettider och uppmuntrar sina besökare att ringa och berätta att dem kommer. På gården finns både strutsar och emus och i gårdsbutiken säljs strutsäggslampor, kött, dammvippor med mera.

Guiness Världsrekord

Guiness Världsrekord
Guiness Världsrekord

Sahlins Struts är en av Sveriges största strutsgårdar och ligger utanför utanför Borlänge i Dalarna. På gården finns över 100 strutsar och blev utsedd till årets turistattraktion i Borlänge 2011. De är även kända för sina 3 Guiness Världsrekord i världens största ägg, sin strutsleverpastej och sin egengjorda strutsäggsglass och strutsäggslikör. Sahlins Struts grundades år 1994 och har sedan dess vuxit till ett av landets största varumärken. Gården är öppen 11.00 till 17.00 veckodagar och 11.00 till 16.00 under helger. Den stora gården har allt från cafe, restaurang och lekland där barnen kan springa av sig efter ett lärorikt besök eller medan föräldrarna dricker kaffe. De har även en utepub som är öppen mellan 17.30 och 22.00 varje fredag hela sommaren. De arrangerar också guidade turer där man får lära sig mer om strutsarna på gården. Vill man besöka leklandet under sommaren betalar man 50 kronor, men då gäller biljetten hela sommaren. Sahlins Struts har också en webbshop där man kan beställa gårdens alla artiklar.

Guiness Världsrekord

Struts och kalkon

Rinkeby Struts och Kalkonfarm har funnits sedan tidigt 1990-tal men importerade inte strutsar förens 2005, innan dess fokuserade dem på kalkon. Numera säljer de kött från struts, kalkon, lamm och gris i sin gårdsbutik och har eget KRAV-certifierat slakteri för att undvika onödiga transporter. De spannmål djuren lever av är till största del producerat på gården. Farmen har även stuguthyrning om man vill stanna över, samt har visningar av sina djur; strutsar, emus, kalkoner, lamm och utegris. Utöver kött produceras det också sylt, gelé, saft, honung och senap.