Strutsar i sverige, del 1

I Sverige finns många strutsgårdar där vi kan besöka, studera, och ta del av strutsen. Gårdarna finns över hela landet och många av dem välkomnar besökare samt har gårdsbutiker där det finns olika strutsprodukter till försäljning. De flesta av våra svenska strutsgårdar grundades under 1900 talet då det näringsrika och möra köttet ansågs vara framtidens kött. Här följer en lista på några av Sveriges alla strutsgårdar, vart dem finns och vad man kan förväntas av dem.

Romsås Strutsgård

Romsås Strutsgård
Romsås Strutsgård

Romsås Strutsgård i Hökerum, väster om Jönköping, har haft strutsar sedan 1995 och säljer strutskött, strutskorv och egenproducerade skinnprodukter såsom väskor, bälten och plånböcker. De säljs också flodkräftor som man kan fiska efter vid besök. De erbjuder även bastu och badtunnebad samt bad i damm med brygga.

Vikbolands Struts

Vikbolands Struts grundades 1997 då de införskaffade sina första strutsar och gav sig in i strutsindustrin. Gården har idag över 100 strutsar och deras gårdsbutik är öppen varje dag mellan 11.00 och 18.00. I butiken hittar man allt från fruset och färskt strutskött, strutslever och strutshjärta, smycken gjorda av strutsägg och tre sorters strutssalvor som är bra mot eksem, torr hud och ömma muskler. På gården finns även kaniner, grisar, lamor och höns som man kan betrakta från närliggande bänkar samt en lekplats för yngre besökare. Gården ligger strax öster om Norrköping och kan vara värt ett besök om man reser längs med Sveriges östkust.

Intervju med en strutsfarmare

Vikbolands Struts ägare Niclas säger att det var tillfälligheter som fick han och hans fru Anneli att öppna strutsgård, ”vi hade lokalerna till det” säger Niclas och fortsätter, ”det stod i tidningen om struts och hur det var framtidens kött, och vi tyckte det lät spännande.” På mitten av 1900talet kostade en struts mellan 40,000 och 70,000 kronor, och det var en stor investering. ”Vi köpte en tupp och två hönor, och kände oss fram. Vi öppnade gårdsbutiken 2002 och sedan dess har det snurrat på. 2012 byggde vi vårt slakteri.” De slaktar både struts och nötkreatur på gården, men tar även emot slaktdjur från andra gårdar. ”Numera har vi runt 150 slaktfåglar per år. Strutsen är redo för slakt vid 1 års ålder.” Gårdsbutiken är verksamhetens stora inkomstkälla där de säljer alla sina varor. Men de får hjälp av den lokala ICA-butiken som också säljer deras varor under sommaren. Niclas och hans fru vill fortsätta utveckla sin verksamhet och jobbar på något nytt varje år. ”Om vi skulle bygga vidare skulle det vara vår uppfödningskapacitet. Men annars gör vi lite varje år, det är främst en ekonomisk fråga,” säger Niclas. ”Vi har införskaffat en biobränslepanna, sen blir det solceller. Som sagt, det blir lite i taget.” Niclas vill att gårdens besökare ska lämna med en positiv känsla. Han säger, ”jag är nöjd om våra besökare har haft en trevlig upplevelse, att de har blivit väl bemötta och att de lämnar och kommer ihåg oss, så att om de ser våra produkter någonstans så tänker dem ’åh det var där vi var’. Jag vill att de har en koppling till produkten.”

Intervju med en strutsfarmare