Strutsägg

Strutsen är den största nulevande fågeln ihop med sin släkting somaliastrutsen, deras långa be gör att de kan springa i upp till 70 km/ timme. De lever i Afrika och livnär sig främst på växter men även på insekter larver och maskar.  En struts som känner sig hotat eller trängd försöker att fly eller så lägger den sig ned på marken, den kan också börja sparka med sina ben om den känner sig riktigt hotad. En struts lever i grupper om fem till femton stycken, en hane som vill märka revir kan göra det mot två till sju honor.

Det största ägget

Det största ägget
Det största ägget

Struts lägger ägg liksom andra fågelarter, strutsägget är även det största också. En strutshane lever ofta ihop med ett par honor, när de parar sig finns ingen säsong för, dem gör det när dem är mogna för det helt enkelt.  Varje enskild befruktad hona kan lägga flera ägg samtidigt, tillsammans för hela flocken blir det upp till 20 stycken, honorna gräver ner äggen i sanden för att skydda dem mot rovdjur. Ett ägg kan väga upp till 2 kilo vilket är 1& av strutsen egna vikt. Äggen blir ungefär 15 cm långa och är gulvita i färgen. I dessa tider så hjälps både honan och hanen åts att ruva men även solens värme får hjälpa till också ibland.  En struts samt vissa insekter och blötdjur saknar krävan som är en utvidgning i matstrupen som där den kan lagra större mängder mat och detta gör att fåglarna måste äta stenar som hjälper till maten att luckras sönder och bli till avföring.  Även en struts har fiender, ormar, hyenor, människoapan och gamar är ett hot mot strutsens barn i alla fall. En struts kan bli upp till 60 år gammal.  Det med att strutsen kör ner sitt huvud i sanden när den känner sig hotas är en myt.  Detta blev något som folk trodde när Plinius den äldres Naturalis histora som skrev 50-70 år efter Kristus i en bok om fåglar att om strutsen gömmer sitt huvud och sin hals i ett buskage så tror den att den är helt dold.  En struts fjädrar användes förr till att göra dammvippor av bland annat, även till skriv fjädrar, flugbindning och är väldigt eftertraktat till hattar. Deras skinn är också eftertraktat, man plockar fjädrarna och sedan flår man en struts och garvar sedan skinnet för att göra det mjukt och hållbart.  Strutsen kött är ett mörkt kött och innehåller mycket proteiner, järn och kalcium. Smakmässigt så påminner det om magert nötkött och ger mer kött per ytmått än vad boskap exempelvis gör.  Äggskalen används till bland annat lampskärmar och  dekorativa skålar, ej till för användning i kök eller liknande.

Det finns strutsar i Sver ige också och de är uppföda på struntgårdar. Dessa strutsar används inte till något mer än för dess ägg.Ett strutsäggs innehåll är ungefär lika mycket som 25 hönsägg, man kan baka och använda dessa till matlagning också.  Ska du koka ett strutsägg och få det mjukkokt så räkna med en koktid på 45 minuter ungefär i alla fall.