Mer om strutsar del 2

Strutsar är majestätiska djur. De faller under kategorin fågelart men de kan inte flyga. De är del av Emu, Rea, Cazuar och Kiwi så kallad Race Family. Bristen på bröstmusklerna har lett till förlust av flygförmåga men har kompenserats med ökad träningskapacitet. Strutsar är försedda med ett par kraftfulla ben och de kan nå en hastighet upp till 70Km / h vid fara och detta är mer än leoparden som normalt kan upprätthålla en hastighet på 50Km / h i 20 minuter. Strutsen är den största fågeln i vår tid. En vuxen hane kan nå upp till 2,75 m i höjd och upp till 150-180 kg som lever upp till 80 år.

Den vuxna hanen är i största del  i färgen svart med vita delar i svansen och vid vingspetsen. Honan är gråbrun i hela kroppen med lite grått till vitt vid svansen och vingen. Nyfödda kycklingar väger ungefär 1kg och är 25cm långa. De är färgade i brunt, gult, orange eller grädde med svarta fläckar och upp till ett år har de samma färg som honorna. I vilt tillstånd kan dessa endast hittas i Afrika. Runt om i världen finns olika strutsfarmer och även Sverige har ett stort antal olika strutsgårdar som går att besöka.

strutsar

Strutsens underarter

Strut Struel Camelus består av 4 underarter. African Black, känd även som Black Neck är resultatet av många korsningar som började för över 100 år sedan i Sydafrika, först för att öka kvaliteten på fjädrarna (för den franska marknaden) och några år senare för läderproduktion. Strukturerna som denna art har är kortare nacke och ben samt att huden är grå. I genomsnitt lägger de 65 ägg per säsong och varje ägg väger 1,1 – 1,6 kg. Generellt är det en tyst och lugn fågel. Blue Neck, Nambia har lång nacke och långa ben samt att kroppen är smal och de har en väldigt synlig puckel på ryggen. Framsidan av hanens fötter blir röda under parningsperioden. De har ganska kort stubin och blir mycket lätt irriterade och aggressiva.

Blue Neck Zimbabwe är långa med massiva kroppar. Deras vikt och kroppsmassa är mycket tyngre än hos de andra arterna. Deras normala vikt är 120-140 kg för honor och 150-170 kg för hanar. Under parningstiden är benen färgade röda till lårets botten och även huvudet samt huden i nacken blir rödaktiga. Honor har långa och raka fjädrar och de på bröstet är svagt krokiga. Honans lår och ben är likformiga grå och svarta. Honorna lägger ca 60 ägg per säsong och varje ägg väger cirka 1,5-2,2 kg. De är lätta att hantera personlighetsmässigt. Red Necks  har massiva kroppar och är ganska aggressiva och oproduktiva. Huden på hela kroppen är i färgen rosa vilket syns mer intensivt under parningstiden. Huvudet på dessa är fluffigt. Honan börjar lägga ägg efter 3-5 åra åldern dock har de väldigt svårt att anpassa sig i fångeskapp och oftast lägger de inga ägg alls. Skulle de mot förmodan komma att lägga ett ägg så blir kycklingarna ofta väldigt svaga, något som håller sig fast hela livet.