Mer om strutsar del 1

Strutsar är väldigt ståtliga och stora fåglar som visserligen inte kan flyga, men är fina ändå med sina långa ben och halsar. Den förekommer mest i Afrika, men många har strutsar även i Sverige och andra länder och tar tillvara på både ägg och köttet från fåglarna. Det är världens största fågel och har otroligt starka ben och springer mycket fort. Den kan springa upp till 60-70 kilometer i timmen på kortare sträckor! Denna fågel kan leva både i grupp, ensamma eller som par. När de skall para sig lever de i grupp under just den perioden och hanen samlar ett stort gäng honor runt sig och bestämmer i gruppen. Ibland förekommer det fler hanar i samma grupp, men det är bara en som är “boss”. Den mest dominanta honan parar sig allra först och sedan står de andra på tur. Hanen ruvar på äggen och alla honor lägger sina ägg i samma bo, men de ägg som tillhör den mest dominerande honan vaktas mest och är även mest skyddade av hanen. Strutsägget väger ungefär 1,5 kilo och skalet är mycket starkt, annars skulle det bli krossat av hanen. För att skydda sina små ungar breder strutsen ut sina stora vingar över dem och de skyddar mot både sol och ger tröst om ungarna blivit skrämda. Hyenor brukar vara väldigt intresserade av ungarna så det gäller att passa sina små för strutsarna. Många av strutsarna hinner aldrig bli vuxna på grund av rovdjur och dylikt ute på savannen.

strutsar

En struts har mycket god syn och stora ögon. De har otroligt långa ögonfransar som skyddar bra mot sand som kommer virvlande och även mot vassa tagga på en del buskar. Deras hjärna är däremot jätteliten och till skillnad mot andra fåglar som har tre tår så har de bara två stycken. En av klorna används till att gräva med och även som vapen mot faror som lurar. Man säger att en struts “gömmer huvudet i sanden”, men det stämmer inte för de står med huvudet nedåt när de letar efter sin mat. Därav uttrycket.

2 miljoner år

Strutsar har funnits så länge som 2 miljoner år på jorden. De påminner lite om reptiler med sina klor längst ut på sina vingar. När de skall de försvara sig mot rovdjur använder de sig av livsfarliga starka sparkar som till och med kan döda ett lejon! Strutsar kan se färger och har för övrigt en otroligt bra syn för övrigt. Deras största fiender är hyenor, gamar och människoapor. Hanarna kan bli upp emot 2,5 meter höga och vikten kan bli 120 till 160 kilo. Honorna kan bli 120 till 140 kilo tunga. Fåglarna kan bli 80 år gamla och vara fertila i hela 30 år. Om man skall närma sig en struts under parningsperioden så skall man ha med sig ett högt föremål så att man blir lite högre än strutsen.

Under april till september lägger honan 40-60 ägg och en del kan lägga hela 100 stycken. Det blir ungefär 20 kycklingar som överlever av en kull.