Drömresan till Tanzania och Serengeti

Jag har två passioner, djur, och framförallt strutsar, och att resa. På något vis har det aldrig blivit så att jag rest till Afrika trots att jag rest så mycket. Egentligen vet jag inte varför.

Ända sedan jag var lite så har jag längtat efter att se Serengeti i Tanzania sedan jag sett många program på tv om denna fantastiska plats. Det var inte bara de vilda djuren som lockade utan även vyerna och människorna som bor där. Därför valde jag att åka till just Tanzania när jag äntligen fick möjlighet till en lite dyrare långresa.

Flygresan var lång från Umeå till Tanzania. Bara själva flygningen var på 19 timmar med två stopp. Vi mellanlandade i Stockholm och Doha innan vi landade i Arusha som ligger närmare Serengeti än vad huvudstaden gör. Men vi var inte framme ännu. Det fanns flera olika sätt att ta sig till Serengeti, ett var med ett mindre flygplan. Men det kändes på något vis riskabelt, i alla fall när man sitter och planerar resan hemma i säkra Sverige.

Tanzania
Tanzania

Lyxigt boende

Jag hade bestämt mig för att verkligen göra en once-in-a-lifetime resa så jag snålade inte, bokade in mig på femstjärniga Four Seasons Safari Lodge Serengeti. Redan innan hade jag sett att de hade pool, bra standard och en fantastisk utsikt.

Redan direkt efter att jag anlänt så undrar en ur personalen om jag ville följa med honom och en annan nyanländ turist på en nattlig tur. Han hade fått i uppdrag att kolla ett vattenhål som sades höll på att torka ut och det var akut. Att göra det på natten var inget att föredra men han skulle resa morgonen efter så han var tvungen. Han försäkrade oss om att vi hade säkraste bilen och sedan visade han oss vapnen bara utifall att. Vi fick med oss såna glasögon som gjorde att man såg i mörkret också. Väl framme vid vattenhålet så parkerade han bilen en bit ifrån men ändå så pass nära att bilens strålkastare kunde nå. Vi såg direkt att det fanns gott om vatten men stannade ändå en stund för att kolla in de djur som befann sig där.

Plötsligt hör vi ett enormt vrål, eller vad man nu ska kalla det, och det började dunka och smälla överallt omkring oss. Åtminstone kändes det så. Eftersom det var mörkt så kunde vi inte uppfatta vad som hände eller om vi var i fara. Guiden tände genast den stora strålkastaren som han kunde rikta i 360 grader. Plötslig såg vi hyenor som attackerade en mamma-struts som förtvivlat försvarade sin unge. Det var både otäckt och fascinerade att få var med om. Hyenorna blev dock skrämda av strålkastaren och flydde, likaså strutsen.

En lektion om strutsar

Eftersom vår guide hade varit strutsuppfödare i Sydafrika tidigare så gick han igång för fullt om strutsar efter den händelsen. Han berättade att det latinska namnet var S. c. massaicus men att den allmänt är känd som massajstruts. Arten förekommer i Östafrika, huvudsakligen i Kenya, Tanzania och Uganda.

Det finns en detalj som skiljer de olika strutsarterna åt och det är att partier av nacke och lår får olika färger under tiden för häckning till skillnad från den gråbeiga färgen strutsen vanligtvis har. Den som kallas Somaliastrutsen får en blåaktig färg över sin nacke och sina lår, S. c camelus får en röd nacke, medan massajstrutsen istället får rosaorangea lår och nacke.

Han sa också att det inte är någon tillfällighet att vi fått se det vi bevittnat under just nattetid eftersom såväl hyena som struts är aktiva på natten. Hyena sökande efter levande föda medan strutsen föredrar gräs och korn, men den kan även ta insekter eller andra smådjur. Om det är torka så väljer den gärna växter som är rika på vatten. Därför var det inte märkligt att vi såg den just vid vattenhålet. Fiender, förutom hyenor, är främst ormar, gamar och människor eftersom såväl kött, ägg som dess skinn är eftertraktade produkter. Skinnet har en knottrig struktur och påminner om reptilskinn, därför garvas det och används inom skinnindustrin som ersättning för reptilskinn. Utöver detta är det känt för att vara väldigt slitstarkt.

Strutsar
Strutsar

Nedvarvning i soluppgången

Guiden berättade vidare att de flesta strutsfarmerna hittas i Sydafrika och att Tanzania tillhör en av Afrikas bästa fågeldestinationer. Jag måste säga att det var en spännande första natt och adrenalinet hade svårt att gå tillbaka efter det vi bevittnade. När vi kom tillbaka till resorten var jag inte trött, trots att det var tidig morgon. Istället för att sova så satte jag mig ute på verandan för att möta soluppgången. I väntan på den så laddade jag upp lite bilder från resan till min Instagram. När jag var klar med det så spelade jag lite tjugoett och UNO för att fördriva tiden. Jag ångrar inte en sekund att jag stannat uppe när jag väl fick se den otroliga soluppgången över savannen. Ett minne jag aldrig kommer glömma, precis som med hyena/struts-incidenten och resten av resan. Det bär jag med mig hela livet.